דף הבית » לשמור נידה
אם ניתן לדרג חשיבות של החלטות בחיים, כפי הנראה ההחלטה לשמור נידה היא אחת המשמעותיות ומשנות החיים שאישה יכולה לקבל על עצמה. לשמור נידה בשביל האושר והשלווה האישיים, בשביל החיבור הזוגי ובשביל העצמת הקשר הרוחני על פני הגשמי והגופני והעצמת התשוקה והחידוש.
איך נדע לשמור נידה
בשביל לשמור נידה כהלכה כדאי שנציץ אל המקורות כפי שהם באים לידי ביטוי בפסוקי התורה, בתקופה שהאישה “נידה” (כאשר היא מקבלת דם ווסת) אסור לקיים עימה יחסי אישות, וכן אסורים האיש והאישה בכל מגע פיזי בתקופה זו. עד מתי נשארת האישה ב”נידתה” ואסורים בני הזוג במגע? על כך נאמר “וְאִם טָהֲרָה מִזּוֹבָהּ, וְסָפְרָה לָּהּ שִׁבְעַת יָמִים וְאַחַר תִּטְהָר”, כלומר: עם תום זיבת הדם, סופרת האשה “שבעה נקיים” – שבעה ימים שבהם היא אינה רואה דם כלל, ולאחר מכן “תטהר” על ידי טבילה ב”מקווה – טהרה”. או אז יהיו מותרים בני הזוג בקיום יחסי אישות ובכל קרבה גופנית.
לשמור נידה זה מן היסודות העיקריים ביהדות. השמירה עליו, וקיום ההלכות הקשורות בו – זוהי מצוות “טהרת המשפחה “.
למה לשמור נידה
זוג המחליט להינשא, כך אומר הפתגם הצרפתי, דומה לזוג המחליט לשתות בצוותא כוס תה. מה עושים? שמים את הקומקום על האש, וממתינים למים שירתחו. המים מתחממים, חומם גובר, הם מבעבעים והקומקום שורק. זהו, הגיע הרגע. קמים, מוזגים את המים לספלים. התה מוכן, אפשר לשתותו. אבל מאותו רגע הוא הולך ומצטנן…
וכך גם בין בני זוג שמתחתנים. יום הנישואין – אהבה בוערת, משיכה הדדית. ומה קורה אחר כך?… מדוע הכל הולך ומצטנן, הולך ומתקרר? חוקרי הנפש, פסיכולוגים ויועצי נישואין התחבטו רבות בשאלה זו.
ד”ר מסטר וד”ר ג’ונסון, שני מדענים אמריקאים, ערכו ניסוי בקרב זוגות שהתלוננו על אובדן ענין בחיי הנישואין. הם הפרידו ביניהם לתקופה קצרה בת כשבועיים. כששבו ונפגשו, מצאו בני הזוג ענין רב ביניהם. אבל, העניין לא נמשך יותר משבועיים. חזרו והפרידו ביניהם, וחוזר חלילה. הניסוי הוכתר בהצלחה – כל עוד נמשך. אלא שבסיומו של הטיפול שבו בני הזוג לדירתם, והאדישות והניכור שבו לשרור במעונם, עם המתיחות והטרוניות, המרירות והטינה.
לשמור נידה ולחזק את התשוקה
אם בכל בית – האהבה דומה לקומקום רותח שהוסר מן האש, הרי שבבית היהודי מותקן “תרמוסטט” נפלא השומר על החום והאהבה. התרמוסטט הזה הוא כמובן ההקפדה לשמור נידה וכללי טהרת הבית, המווסתים את חיי בני הזוג לימים של קרבה, ולימים של ריחוק פיזי, המביא לאחריו לידי קרבה מחודשת ומחוזקת. ואין זה פלא שבתים אשר קיבלו על עצמם לשמור נידה הפכו לסמל של בית איתן, אשר האהבה והשמחה שוררים בו תמיד.
לשמור על אנרגיות חיוביות
לשמור נידה זה אומר לשמור על האנרגיות החיוביות שבתוכך. מי המקווה נראים זהים למים שזורמים מברז האמבטיה שבבית, אבל מבחינה רוחנית הם שונים לחלוטין. מי המקווה הם מי גשמים שלא נותקו מן הקרקע או שהם מחוברים אל הקרקע על ידי השקה. מסיבה זו הם מכונים “מים חיים”, ויש להם כוח סגולי לטהרה. זאת לעומת המים שזורמים אצלנו בבית שהם “מים מנותקים”, ואין להם כל השפעה רוחנית עלינו.
לשמור על הנפש
נוסף ליתרונות הרבים בתחום הבריאות הפיזית, יש להקפדה לשמור נידה השפעה ברוכה גם מבחינה נפשית. הנחיות התורה משפיעות לטובה על הקשר ההדדי והרגשי שבין הבעל לאשתו. השאלה המתעוררת היא, האומנם? כיצד ייתכן שהפרדה גופנית בין בני הזוג למשך תקופה של כמעט שבועיים בחודש, תשפיע לטובה על הקשר ביניהם? גישה בלתי מעמיקה עלולה להביא להנחה מוטעית, שהפרדה כזאת בין בני זוג תיצור פתח להתרופפות הקשר ההדדי ביניהם, ואולם במציאות פני הדברים אינם כך.
האדם הוא היצור המושלם ביותר עלי אדמות, אולם למרות גדולתו ותכונותיו הנעלות, הוא סובל גם מחולשות אנושיות ומתכונות שליליות. אחת מהן היא אי יכולתו להנות ולחוש סיפוק תמידי מהנאות שגרתיות, גם אם יהיו אלו ההנאות האהובות עליו ביותר. ההרגל מביא לאיבוד עניין בהנאה, ואף לתחושת דחייה.
יחסי האישות היו הופכים לדבר שגרתי. האדם לא היה מגלה עניין בהם, וגרוע מכך, הוא היה סולד מהם! לדעת רבי מאיר, ההימנעות התקופתית מקיום יחסי אישות אינה גורמת התרופפות הקשר בין בני הזוג! להיפך, היא מעניקה לזוג אפשרות לשחזר מדי חודש את האירוע החד פעמי והיפה ביותר בחיים, את ליל הכלולות.
חשוב להדגיש כי כאשר האישה מגיעה למקווה, אין המטרה לעבור ניקיון פיזי (שהוא שלב מקדים בלבד כהכנה לקראת הטבילה), אלא המטרה היא לעבור טיהור רוחני.
ממה בדיוק צריך לעבור טיהור? בימי הווסת האישה נמצאת במצב רוחני הנקרא “נידה”, המעיד על אובדן פוטנציאל לחיים. כל מגע עם אובדן חיים יוצר טומאה באדם, שהיא חציצה רוחנית הקיימת בו. ישנם סוגים שונים ודרגות שונות של אובדן חיים היוצרים טומאה, ולכל סוג נדרש הליך טהרה שונה. במקרה של טומאת נידה, כדי לעבור לסטטוס הרוחני “טהרה” נדרשת טבילה במקווה.
לאחר הטבילה האישה יוצאת עם אנרגיות רוחניות חדשות שלא היו לה טרם הטבילה, והדבר הוכח על ידי צילומי הילה.
לשמור על היופי ועל האופי
לשמור נידה זו גם הזדמנות עבורך להעניק לעצמך התחדשות במובן הפיזי של יופי וטיפוח. עם כל הטרדות והעומס היום-יומי, לפעמים אנחנו הנשים שוכחות את עצמנו. קבלת מצוות טהרת המשפחה מזכירה לך דרך הכרח את הזמן האישי שלך לניקוי יסודי וטיפוח עצמי, באמצעות ההכנות הנדרשות וההכרחיות טרם הטבילה.
איך. מתי. איפה.
אז מתי בעצם מתחילים לשמור נידה, מתי הולכים למקווה, ואיך זה עובד בפועל? כל השאלות הללו ועוד רבות בוודאי עוברות לך בראש כעת. בדיוק בשבילך ריכזנו את כל המידע הרלוונטי באתר אחד. אתר שעשני אישה נותן לך את כל המידע על המקווה. ובכלל, כל מה שאישה רוצה לדעת.