fbpx

הפרשת חלה

להודות על הקיים

“בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָּעוֹלָּם, אֲשֶר קִדַשְׁנוּ בְׁמִצְׁווֹתָּיו וְׁצִוָּּנוּ לְׁהַפְׁרִיש חָּלָּה”

הפרשת חלה

נשמע מעט מופרך שקמח, מים, סוכר ,שמרים ולישה עד למרחקים יכולה להוביל לסגולות של שמירה, הגנה ופתח לפרנסה. בשעה שאשה מקיימת את מצוות הפרשת החלה מתמלא הבית בניחוחות. הבצק תופח ואז, רגע לפני שאת ניגשת למלאכת הרידוד, הקליעה והאפייה – את עוצרת וקורצת חתיכה קטנה מהבצק ומברכת על הפרשת חלה.

הפרשת חלה, הוא רגע בו נפתחים שערי שמיים וזו עת רצון גדולה שניתנה לאשה לבקש על הפרנסה.

סדר הפרשת חלה:

את מצוות הפרשת חלה מקיימים בשמחה מכמות של בצק שנעשה לפחות מ-1.560 גרם קמח.

לאחר שהבצק תפח, מברכים:

“ברוך אתה אדוני, אלוהינו מלך העולם, אשר קידשנו במצוותיו, וציוונו להפריש חלה תרומה”.

לאחר הברכה קורצים חתיכה קטנה מהבצק, מרימים אותה ואומרים בקול: הרי זו חלה !

עכשיו זה הזמן לבקש ולהתפלל על כל מה שרוצים בזכות המצווה, זוהי עת רצון וקרבה לה’.

את החתיכה שהפרשנו לא אופים עם שאר החלות ולא מכינים ממנה לחם. עוטפים אותה בשתי עטיפות וזורקים בצורה מכובדת או ששורפים על גבי הגז ואז זורקים.

 

חלות מושלמות לשבת (המתכון וההסברים באדיבות מיכל הררי)

שמרים עשויים להיות “מפחידים” לחלק מאוהבי המטבח, אבל אין שום סיבה אמיתית לפחד מהם.

הרכיבים:

1 קילו קמח

3 כפות סוכר

2 כפות שמרים יבשים

½2  כוסות מי ברז פושרים בכוס מדידה אוניברסלית

1/3 כוס שמן

1 כף מלאה מלח

 

אופן ההכנה:

  • מניחים בקערת המיקסר קמח, סוכר ושמרים ומתחילים לערבל באיטיות כדי שהסוכר והשמרים יטמעו בקמח.
  • מוסיפים בהדרגה את המים ומגבירים רק מעט את מהירות המיקסר.
  • לאחר שהוספתן את כל המים והבצק כמעט מגובש – מוסיפים את המלח ואת השמן.
  • מערבלים את הבצק כעשר דקות רצוף במהירות איטית- בינונית.
  • מכבים מקסר ונותנים לבצק לנוח כחמש דקות. לאחר מכן מערבלים שוב למשך 2-3 דקות.
  • משמנים את פני הבצק ממש מעט (אפשר עם שפריץ אחד של ספרי שמן). מכסים את הקערה בנילון נצמד או סתם שקית מהסופר. מומלץ לשים על השקית קופסאת גפרורים (אפשר גם ריקה). הגופרית גורמת לבצק לתפוח היטב. בקיץ זה מספיק, בחורף מומלץ לכסות את הקערה גם במגבת עבה מעל הנילון.
  • מניחים לבצק לתפוח מינימום 40 דקות ועד שעה ורבע או לפחות עד הכפלת הנפח. זמן ההתפחה עשוי להשתנות בין עונה לעונה ובין טמפרטורות חדר שונות.
  • כשהבצק מכפיל את נפחו מוציאים אותו מהקערה ונותנים לו קצת צומי ופינוק בלישה קצרצרה עם הידיים כדי להוציא ממנו את האוויר כולו.
  • מחלקים את הבצק לחלקים שווים (כ- 14 חלקים).
  • מרדדים כל אחד מחלקי הבצק לעלה דק ומגלגלים לגליל עבה ושמן. את הגליל הזה נגלגל היטב על משטח העבודה כך שתתקבלנה רצועות.
  • את הרצועות קולעים לחלות יפות או לחמניות.

 

כעת ישנן שתי אפשרויות:

  1. מכינים צלוחית עמוקה עם חלמון ביצה, כפית דבש, כפית שמן זית וכפית מים.

מניחים את החלות/לחמניות במגש, מורחים בתערובת הביצה ומפזרים שומשום או מה שאוהבים.

(אין צורך לכסות את הבצק כי משחנו ביצה).

  1. האפשרות השניה והמשובחת יותר- מייד כשמסיימים לקלוע כל חלה או לחמניה – טובלים אותה בקערה עם מים ומגלגלים במה שאתם אוהבים.

(אני מכינה תערובת של כל או חלק מהדברים הבאים: פרג/שומשום/קצח/זרעי פשתן/ זרעי צ’יה/סולת. מתקבל מראה נהדר, כמובן שאפשר לבחור כל ציפוי שאוהבים בנפרד).

 

מה ההבדל בין האפשרויות?

האופציה של הביצה המשוחה תעניק לחלה קרום רך, האופציה של טבילה בקערת מים תעניק לחלה קרום קראנצ’ ומתפצח כמו של באגט. לא משנה באיזו אופציה בחרת – זה הזמן לתת לחלות/לחמניות תפיחה חוזרת במגש. גם תפיחה זו אורכת לפחות 40 דקות.

עכשיו זה הזמן לחמם תנור ל-200 עד 220 מעלות* אם יש לכם טורבו הפעילו אותו ותנו לתנור להתחמם היטב בזמן שהחלות תופחות.

כשהנפח של החלות הוכפל מכניסים לתנור ומתפללים 🙂

אופים עד שהחלות מקבלות צבע יפהיפה מכל הצדדים (זה לוקח כעשרים דקות +- ).

 

#טיפ

איך נדע שהחלה תפחה דיה ?

נועצים בעדינות רבה אצבע בבצק, אם הוא שוקע – הוא צריך עוד זמן. אם הוא קפיצי והבצק שלחצנו עליו חוזר לצורתו (כמו קפיץ) – החלה תפחה דיה.

תקלות אפשריות וטיפים שימנעו אותן

* הבצק לא תופח היטב – ייתכן שהשמרים לא טובים. הקפידי על אחסון נכון (אני שמה שמרים יבשים במקפיא)/ יתכן שהשמרים באו במגע ישיר עם שמן/מלח/ או חום מוגזם (זו הסיבה שאנחנו מוסיפים מים פושרים ולא חמים, ואת השמן והמלח כשהבצק כבר כמעט מוכן).

* החלה מתבקעת באפייה ונוצרים קרעים בקרום של הבצק? כנראה שלא נתת מספיק זמן תפיחה.

הקרום החיצוני של החלה שנאפה ראשון מתחיל להתקשות בעוד הבצק הפנימי ממשיך לתפוח – זה גורם לקרום להתפוצץ ולהיקרע.

עוד טיפ חשוב: בשביל בצק שמרים מוצלח אין צורך להפעיל את המיקסר על מהירות גבוהה. המאמץ הזה רק עשוי לדפוק לו את המנוע. ערבול איטי יניב בדיוק את אותו הבצק.

מעוניינת שנלווה אותך בתהליך?

השאירי פרטים כאן למטה

מחשבון טבילה

יש לבחור תחילה את יום הווסת ולהגדיר את זמן השקיעה
יום הטבילה שלך:

* שימי לב, הטבילה תתבצע בתאריך לאחר השקיעה!

התחילי צ'אט
צריכה עזרה?
היי ברוכים הבאים לאתר "שעשני אישה",
איך נוכל לעזור? לכל שאלה כתבי לנו כאן...
דילוג לתוכן